vineri, 1 iunie 2012

Concesionari cu cantec la Primaria Slatina

O stire isteresanta a aparut intr-un ziar local din Slatina, potrivit careia, firma care a concesionat cimitirele a cerut cresterea tarifelor practicate cu 24%. Pana aici nimic anormal sau iesit in comun, ati spune.
Dimpotriva, acest fapt, scoate inca o data in evidenta slaba pregatire, incompetenta, consilierilor locali de la Slatina, precum si a functionarilor acestei primarii.
Cum este oare posibil ca la mai bine de 1 an de la concesionarea acestor servicii publice (piete, spatii verzi, ecarisaj, deratizare si desinsectie, publicitate stradala, cimitire) domnii consilieri si functionari ai Primariei Slatina sa nu cunoasca ca acum veniturile pe care le incaseaza societatile concesionare (Prima Piata 2000 SA, Rupiah SRL, Ecumenic, etc), toate firme apartinand anturajului primarului Valcov, nu mai incaseaza TAXE LOCALE, ci TARIFE.  Tarife care reprezinta surse de venit pentru SOCIETATI COMERCIALE care realizeaza PROFIT. In aceste conditii, toate facturile pe care le emit aceste societati, fie catre Primaria Slatina, fie catre terte persoane fizice sau juridice sunt purtatoare de TVA. Mai mult, PROFITUL inregistrat de ele ESTE IMPOZABIL.
Am atras atentia inca din toamna trecuta asupra acestui fapt intr-o emisiune "Cu si despre tine" la Olt TV. Moderatoarea Laura Mirea, care nu face nimic altceva decat sa ii cante in struna lui Valcov, m-a intrebat batjocoritor daca sunt contabil. Ei uite ca sunt....Si un economist mult mai bun decat Valcov (chiar daca detine si un doctorat) se dovedeste a fi Iliuta - administratorul cimitirului. Asa lectie de economie mai zic si eu! RUSINE SA VA FIE DOMNULE PRIMAR SI DOMNILOR CONSILIERI! RUSINE DVS SI ECHIPEI! PENTRU ASTA PRIMITI CARTONAS ROSU!
Dar sa revenim...
Conform Codului fiscal taxele si impozitele reprezinta surse de venituri ale autoritatilor si institutiilor publice si nu sunt impozabile sau purtatoare de TVA. In conditiile in care o serie de servicii se concesioneaza catre o societate comercial (fie ea privata sau de stat) taxele asupra acestora se transforma in tarife si sunt impozabile.
Fie ca au stiut, fie ca nu...autoritatile Primariei Slatina si consilierii locali, prin deciziile care le-au luat nu au facut decat sa pagubeasca bugetul local cu miliarde de lei vechi anual sau sa atenteze la buzunarul cetateanului si asa gaurit de criza, facandu-l sa plateasca mult mai mult pentru aceleasi servicii.
Dar sa exemplificam:
1. Cimitirul Strehareti
Inainte de concesiune consiliul local aproba TAXE de ...100 lei sa zicem. In urma concesiunii, SC ECUMENIC SRL, atingang o anumita cifra de afaceri a devenit platitoare de TVA. In aceste conditii vechea taxa de 100 s-a transformat in tarif si s-au mai adaugat 24%, Slatinenii fiind astfel nevoiti sa platesca o taxa mai mare d-lui Iliuta 124 de lei, pentru simplul fapt ca acum lucreaza in propria firma si nu la Primaria Slatina.
2.Parcarile publice (o alta smecherie a lui Valcov)
Parcarile erau administrate pana in vara lui 2010 de cei de la Patrimoniu. Valcov a ales parteneriatul cu Consloc pentru a ascunde o parte din functionarii de care are nevoie in campania electorala.  Daca ramaneau la Primarie trebuia sa ii dea afara conform ordonantei lui Boc. Ba mai mult, Conslocul ramasese fara obiect de activitate, neamaiavand apartamente de vanzare.
Sa presupun ca se practica aceeasi taxa de parcare 25 lei si de cei de la Patrimoniu. In situatia in care parcarile ar fi ramas la primarie (Patrimoniu) acesti 25 de lei mergeau integral la bugetul local. In situatia preluarii de Consloc, chiar daca "TAXA" de parcare a ramas la nivelul a 25 de lei (ea poarta in ea TVA si probabil impozit pe profit) la bugetul local ajungand undeva la 20 de lei sau chiar mai putin.
3. Spatii verzi
Aici situatia este mult mai grava. Primarele Valcov de nenumarate ori a iesit public si a spus ca a concesinat spatiile verzi pentru ca il costa anual peste 200 miliarde de lei. MINCIUNA SFRUNTATA. Dovada: spatiile verzi apartineau tot de cei de la Patrimoniu (alaturi de piete, cimitire, ecarisaj, publicitate, parcari, plaja, patioar), care au avut cel mai mare buget de venituri si cheltuieli undeva da!!!....la 200 miliarde lei. Dar acesti bani au fost pentru finantarea tuturor serviciilor si nu doar pentru spatii verzi.
Haideti sa vedem care este "economia" la buget facuta de Valcov prin concesionare....
- in situatia unor lucrari de 1000 lei facute de primarie (Patrimoniu) - tot atat ar fi fost cheltuielile la bugetul local (materiale + salarii)
- in situatia unor lucrari de 1000 lei (materiale + salarii) facute de Rupiah, se mai adauga un procent de profit, probabil 10%, dar si TVA24%, de unde rezulta ca Primaria va plati 1364 lei. No comment!
Concluziile le trageti dvs, dar un lucru este cert....PRIMARELE VALCOV ARE NEVOIE DE CONTABILI!
 Data fiind gaura din buget, tot noi ii facem reclama:
"Concesionare cimitire - gratuita
Concesionare piete - gratuita
Concesionare spatii verzi - de 2 lei
Bucuria copilului tau - Gianina Natazon - NEPRETUITA!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu